Sobna vrata – sve važne karakteristike na jednom mestu

Prostorije u domaćinstvu predstavljaju mesta koja treba da budu komforna i pruže udobnost, privatnost i relaksaciju, ali i funkcionalnost u svakom trenutku korišćenja. Da bi to bilo izvodljivo, važno je posvetiti pažnju svakom detalju prilikom uređenja ambijenta, a posebno krupnim investicijama, kao što može biti ulaganje novca za najbolja sobna vrata. 

Svakako, sobna vrata ne moraju da koštaju mnogo, već je bitno da budu odabrana sa aspekta kvaliteta, trajnosti, lakoće ugradnje i održavanja, kao i željenog dizajna. Pomoć može pružiti dizajner enterijera, arhitekta, proizvođač, kao i ljubazno osoblje prodajnih salona. U svakom pogledu, bitno je pre odlaska u kupovinu razmotriti važne karakteristike koje ima ova kategorija vrata.

Raznovrsne dimenzije za sobna vrata

Kada se biraju adekvatna sobna vrata, važno je biti upoznat sa tim da postoje standardne i nestandardne dimenzije. Naime, jednokrilna su uglavnom širine od 80 centimetara, dok su ulazna do 20 centimetara šira, a za druge prostorije u istom rasponu uža. 

Dvokrilne varijante imaju širine od 120, 140 ili 160 centimetara, a mogu se videti u raskošnim domovima. Visina za sobna vrata uglavnom je 205 centimetara, bilo da se odabere jednokrilni ili dvokrilni model. Najčešće, za sobe se kupuju jednokrilni profili koji efikasno štede prostor.

Oblici vrata namenjenih sobama su raznovrsni

Pored dimenzija, razlikuju se i oblici u kojima se danas mogu izraditi sobna vrata. Pre svega, tu su klasični ravni modeli bez šara i dodataka, pa su standardni izbor za svedeno uređenje ambijenta. Reljefna vrata za sobe imaju šare i linije, često mogu biti izabrana i u specijalnim porudžbinama sa efektnim detaljima. 

Lučna sobna vrata pri vrhu imaju oblik luka, a za njih se opredeljuju vlasnici koji imaju zaobljene zidove sa lučnim prozorima. Stakleni delovi i nadsvetlo karakteristični su za sobna vrata u kojima se želi dobiti veći intenzitet svetlosti i mogućnost provetravanja. Pravolinijska vrata mogu biti horizontalna ili vertikalna, uglavnom u cilju proširivanja prostora.

Profili se izrađuju od brojnih materijala

Karakteristike koje razvrstavaju sobna vrata uključuju najčešće kao osnovni faktor materijal izrade. U tom pogledu, razlikuju se vrata od drveta, medijapana, aluminijuma, PVC-a, zatim HDF ploča, sa dekor folijom i slično. Kada se biraju sobna vrata, najčešće je izbor puno drvo bukve, hrasta, javora ili oraha, kao sinonim kvaliteta, trajnosti i neprolaznog luksuznog dizajna. 

Medijapan je danas popularan i dobija se presovanjem drvene prašine, strugotine, lepka i smole, a ima mat ili sjajnu završnu obradu sa efektnim izgledom. Alumijium i PVC su ređi izbor za sobna vrata, ali ne i neizvodljiv, posebno u pogledu čvrstoće aluminijuma i izolacije PVC profila. HDF ploče važe za kvalitetne i trajne, zbog čega se kupuju za ulaz, hodnik i slično. Vrata sa dekor folijom su troškovno najekonomičnije rešenje i mogu imati raznovrstan dizajn, po želji kupca, ali ne i neki izražen nivo kvaliteta.

Sobna vrata imaju veliki broj pojedinačnih karakteristika, zbog čega je veoma korisno razmotriti osnovna svojstva pre odlaska u kupovinu i donošenja odluke o optimalnom rešenju. Da bi zadovoljstvo bilo na maksimalnom nivou, poželjno je pratiti preporuke stručnjaka u ovoj oblasti i svoj izbor zasnovati na parametrima kvaliteta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *